Rozhovor o kampani – Martin Penc

Všimli jsme si, že Církev Kolín vytváří další kampaň, tentokrát zaměřenou na rodinu, co si od ní slibujete?

Když se řekne církev, lidem nabíhají různé asociace a ne vždy úplně pozitivní. Většina našich členů jsou rodiny s dětmi a rádi bychom vytvářeli nové asociace. Tentokrát, že církev je tak trochu jiná rodina a že víra podporuje každodenní běh života.

Očekáváte, že se vašich aktivit zúčastní lidé, kteří v Boha nevěří?

No jejda, v česku se zažilo, že církev je pouze pro věřící. Naše aktivity mají za úkol rehabilitovat myšlenku, že církev je hlavně pro ty, kteří svou cestu hledají. Nikoho nikam netlačíme, pouze vytváříme prostor, kde si lidé mohou klást dobré otázky a nacházet odpovědi na to, odkud a kam vlastně jdeme, co je v životě to důležité a ideálně nacházet sílu pro významná životní rozhodnutí.

Co lidé na vašich akcích mohou čekat? Možná se obávají toho, co se bude muset dělat.

Nemusí dělat nic. (smích) Mohou očekávat především dobrý program na téma, na které přijdou. Bůh je pro nás inspirací žít dobrý život, a proto chceme být inspirací i druhým. Návštěvníci mohou načerpat sílu do dalších dní, zamyslet se nad dobrými myšlenkami, možná najít nové přátele. Neděláme nic nečekaného, máme rádi život – a to se snažíme šířit.

Hned první akcí je 13.5. bohoslužba v kině, co se tam bude dít?

Budeme chtít maminkám ukázat, že přes všechen ten každodenní stres jsou naším pokladem, jak jsem říkal, chceme dodávat motivaci do života. Nemůžu prozradit vše, ale čekají nás známé písně, veselá videa o tom, co to dnes znamená být mámou, nějaká scénka ze života a krátké poselství. I Ježíš se rozhodl být synem své mámy. Bůh si mohl vybrat, že přijde jako mocná osoba přímo mezi lidi, přesto si vybral být malým miminkem, celý ten příběh Marie je velmi zajímavý, jak to zpracovávala. Děti budou mít film Králíček Petr v druhém sálu a malé děti budou mít program v kavárně. Vše je zdarma, samozřejmě. Na závěr, když děti ještě budou mít film, tak si dáme kávu a povídáme si.

Další aktivity už máte u sebe v církvi?

Ano, další aktivity už provozujeme v našich prostorách v Zídkách 402. Ono přeci jen to stěhování věcí je dost náročné a tak to nemůžeme dělat často. Navíc provozujeme Mateřské centrum KidzTown a prostory jsou moc pěkné, přijďte se podívat. Na program chodí 3x týdně 40-50 maminek a rádi bychom, aby lidé poznali i naše místo.

Na co byste nás tedy ještě v rámci kampaně pozval?

Určitě na pohádkový den 17.5., který je zaměřen na celou rodinu a lidé mohou přicházet od 10 do 18h. Na místě budou různé soutěže: pro malé děti, starší děti ale i pro chlapy a hlavně nás čeká dobré jídlo na grilu, na to vás zvu já. Další akcí je 20.5. Spiritual stories, což je to svátek Dne letnic, kde chceme naslouchat příběhům, jak různě můžeme prožívat vztah s Bohem. 17.6. pak je oslava Dne tatínků, ale to je ještě daleko. Tam bude určitě taky maso.

Děkuji za rozhovor.
Odpovídal Martin Penc
Více na www.cirkevkolin.cz a FB @cirkevkolin