Domeček z karet

Je tady začátek roku. Někteří lidé si dávají předsevzetí a možná i věří tomu, že odteď bude jejich život jiný, nový, když je ten nový rok. Já bych byl rád, kdybychom si hned zpočátku roku připomínali, kdo jsme a kam jdeme, kdo je Bůh a kam nás vede, na čem stavíme svoji identitu, jak rozumíme světu kolem sebe a době, ve které žijeme.

Letos bych vás rád seznámil s tématem, které bylo aktuální zejména v prvním století. Bude o tom, že abychom se mohli naučit něco nového, je někdy potřeba se nejdřív odnaučit to staré. Pastor Paul Bartlett z Australského města Wollongong napsal minulý rok na toto téma knihu s názvem Rethink-it, ve které zmiňuje setkání Ježíše s Nikodémem, setkání Petra s andělem a setkání apoštola Pavla s Ježíšem na cestě do Damašku. A poukazuje na to, že všechna tři setkání byla o tom, že se tito muži museli nejdříve něčemu odnaučit a přehodnotit své postoje, aby mohli přijmout nový pohled víry.

Součástí koncilu, který je popsán v 15. kapitole knihy Skutků, byla diskuze nad tím, co je třeba se odnaučit, aby židovští křesťané nemátli hlavy nově obráceným pohanům.

Jsem přesvědčený o tom, že i my dnes v Církvi Kolín potřebujeme poupravit některé svoje představy o tématech jako je učednictví a duchovní dary, tedy o tématech, kterými se dlouhodobě zabýváme. Všichni vycházíme ze svých zkušeností z minulosti, na jejichž základě si vytváříme vlastní teologii. Byl bych rád, abychom se nejen v nejbližších týdnech zamýšleli nad tím, jestli to naše přesvědčení je ve všech ohledech zdravé, jestli je skutečně na místě navázat na naše minulé zkušenosti, nebo jestli náhodou nepotřebujeme něco ze svého starého poznání nejdřív opustit, abychom se mohli posunout dál, blíž k Boží představě a Jeho plánu.

Je zajímavé sledovat, jak často v Novém Zákoně Ježíš říká: „Bylo vám řečeno…, ale já vám pravím…“ Přeloženo: „Zapomeň na to, co ses o dané otázce doteď naučil, odteď budou věci prostě fungovat jinak.“

Přijměte tedy pozvánku do odvážné série s názvem Domeček z karet, kde budeme zjišťovat, zda naše přesvědčení stojí na dobrých základech. Pokud zjistíš, že ne, vyzvu tě, jako Ježíš Nikodéma, aby ses nebál dávat těžké otázky, abys tak získal nový základ tam, kde je to potřeba.

Martin Penc