Pastorův novoroční blogísek 2022

Všechno nejlepší?

Všechno nejlepší do nového roku je věta, kterou jsme za poslední tři týdny asi slyšeli nejčastěji.

I já bych vám rád popřál všechno nejlepší, ale v nitru tuším, že rok 2022 nebude z nejjednodušších. Nadcházející rok vypadá stále velmi nejistě, stejně jako ten minulý. Zdražování energií, a tím i zdražování dalších výrobků, nové varianty koronaviru a pokračující politická nestabilita v zemích kolem nás plní novinové články i zprávy v televizi. Zároveň to ale není důvod k panice, smutku ani velkým obavám.

Od roku 2019, kdy jsme procházeli list Filipským, který napsal Apoštol Pavel ve vězení, mi nejvíce v mysli zůstaly dva verše a chtěl bych je dnes připomenout. První z nich je

Fil 4,6-7 Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši.

Chtěl bych vám i sobě na jeho základě popřát, abychom se netrápili starostmi, které nás tento rok potkají, abychom se stále učili být vděční za dobré věci, které kolem nás jsou, a abychom přijímali Boží pokoj, který převyšuje každou nestabilitu, nedostatek i nečekanou změnu. O Božím pokoji píše Pavel z vězení, kde jeho plány do budoucna byly velmi nejisté.

I my se snažíme naplánovat akce pro tento rok, a i pro nás je každé plánování nejisté. Jaká budou pravidla pro scházení? Kolik lidí může být na jednom místě? Co způsobí varianta covidu omikron v následujících týdnech? Odpovědi neznáme, přesto uděláme vše, co je v našich silách, a budeme vděční za to, co vyjde.

O našich výhledech pro příští období bychom chtěli mluvit 23.1. na sborové hodině, kterou jsme nazvali KOLÍNSKÁ ROZHLEDNA.

Druhý verš je hned na začátku knihy Filipským:

Fil 1,9-11 A za to se modlím, aby se vaše láska ještě víc a více rozhojňovala a s ní i poznání a hluboká vnímavost; abyste rozpoznali, na čem záleží, a byli ryzí a bezúhonní pro den Kristův, plní ovoce spravedlnosti, které z moci Ježíše Krista roste k slávě a chvále Boží.

A za to se modlím i já, aby se tvoje láska k sobě samému, k Bohu, k naší církvi i k lidem kolem tebe ještě víc a více rozhojňovala po celý tento rok. Bůh je láska, a proto přišel na svět, abychom v každé situaci mohli milovat, mohli společně zvládnout každou nestabilitu a mohli těm, kdo Boha neznají, tuto zkušenost předat. Stále vzpomínám na šestnáct příběhů, které jsme minulý rok slyšeli, na příběhy, jež poukazovaly na Boží pokoj a lásku, která potkala každého z nás. Ano, každý z nás má svůj příběh. A já se těším na další příběhy a zkušenosti, které letos zažijeme.

Tak vám přeji a za to se modlím, aby se naše láska rozhojňovala a s ní poznání a hluboká vnímavost. Přeji vám, abyste vcházeli s Božím pokojem do všeho, co tento rok přinese, a abychom případná břemena mohli nést společně.

Díky, že jste v naší církvi!

Martin Penc