Pastorův valentýnský blogísek

Únor – lásky čas?

Třetí lednové pondělí bylo nedávno vyhlášeno novým „svátkem“ nazvaným Blue Monday (modré pondělí). V ten den se „slaví“ nejdepresivnější den v roce – právě pominulo kouzlo Vánoc, venku je sychravo a jaro v nedohlednu. Je pravda, že leden je pro mnohé lidi jedním z nejtěžších měsíců. Ze své pastorské praxe vím, že je to měsíc, kdy lidé nejvíc ztrácejí naději na změnu – ve vztazích, ve své práci a také v církvi. Všechno nám připadá temnější než jindy. Přitom máme tendenci si myslet, že „to není lednem, tak to prostě je a jiné už to nebude.“ U nás doma leden vysloveně přežíváme, trháme pomyslný kalendář a těšíme se na březen. Sice bude pořád ještě zima, ale snad už se ukáže slunce a ve vzduchu už bude cítit příslib něčeho nového, čerstvého. Jenže mezi lednem a březnem je ještě únor. Co s ním? 

Na to je jednoduchá odpověď. V únoru se učíme milovat. Kromě svátku zamilovaných probíhá po celé zemi taky kampaň na podporu manželství  (www.tydenmanzelstvi.cz). Všude visí malá i větší srdíčka a my přemýšlíme, jestli je Valentýn jenom hloupý americký svátek, nebo jestli ho přeci jen trochu nevyužijeme. Každopádně srdíčka na facebooku nebo instagramu potěší, a i naše únorová série se bude zabývat naší dovedností milovat. 

Láska prostupuje celým naším životem. Stále se vracím k zážitku, který jsem s vámi sdílel už na podzim. Tehdy se mě Bůh skrz nápis na vratech zeptal How deep is your love? (Jak hluboká je tvoje láska?). Od té doby přemýšlím o tom, co můj život přináší lidem kolem mě. Co ze mě lidé nejvíc vnímají?

A zjišťuju, že láska přemáhá naprosto všechno – naše špatné zkušenosti, rozdílné pohledy, rozdílné touhy, naše společné organizování v církvi, naše postoje k tomu, jak děláme neděle, jaké zpíváme písně…

Láska prochází dějinami a je tu opět a znova. Začal jsem číst knihu o vztahu amerického bělošského teologa Craiga Keenera a jeho černošské přítelkyně Medine ze střední Afriky. Kniha vypráví skutečný příběh o rasové nenávisti, afrických konfliktech, o šílených životních podmínkách obyčejných lidí zasažených válkou – ale taky o moci lásky. O moci lásky mezi dvěma lidmi a hlavně o moci Boží lásky k lidem. Hlavní hrdinové nakonec zjišťují, že to, na čem opravdu záleží, není barva pleti, minulé rodinné zkušenosti, pohledy lidí v jejich domovských zemích, ale láska, která toto všechno přesahuje. 

S pokorou přijímám výzvu „how deep is your love“ a chci vás nakazit – ponořme se společně do únorové série, přečtěme si alespoň jednu knihu o moci lásky a rozjímejme nad svým životem. Čtěme Bibli, přemýšlejme a povídejme si o tom, co láska dokáže. Projevujme si ji a nebojme se o ni žádat v modlitbě u toho, který tak miloval svět, že dal svého jediného syna, aby každý, kdo v něj věří, měl život věčný. Jeho lásku si totiž nemusíme, ale ani nemůžeme nijak zasloužit.

Ř 5,8: ”Bůh však prokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus za nás zemřel, když jsme ještě byli hříšní.

Bůh Vám žehnej.
Martin